Forbrukslån

Verden styres av lån. Ingen kan gjøre noes om helst uten lån. Trenger du et lån er det mange forskjellige måter å ta opp et lån på. Det finnes hjelpemidler innenfor alle sjangre. Det finnes egne tilbydere av huslån og egne tilbydere av billån. Noen banker tilbyr flere ting, mens andre tilbyr alt. De som tilbyr alt ser ut til å være generelt sett dyrere på alt enn de som tilbyr kun et produkt.

Jakter du ditt første lån kan det være greit å vite et par ting. Når du søker på lån tar banken eller et annet selskap en sjekk av deg som person. Dette kalles en kredittsjekk. Du får her en score, og det er denne scoren som avgjør om du får lån eller om du ikke får lånet.

Hva er en kredittscore?
Når du søker på lånet spør banken deg om hva din gjeld er. Banken vet ikke din totale gjeld, og er derfor veldig nysgjerrig på hva den er. Banken ønsker også å vite dine konkrete kostnader hver måned, så de spør deg om alle mulige slags kostnader. I tillegg til dette vet ikke banken hva slags betalingsvilje du har. Dette er veldig interessant for de å vite, fordi dette kan avgjøre hvor mye penger de kan tjene på at du tar opp lån hos dem.

En kredittsjekk er en kompleks utregning av sannsynlighet. De bruker med andre ord matte for å tippe på hva du kan være god for. De går igjennom betalingshistorikk. De sjekker gjeld fra offentlige dokumenter og ser på hvor mange kreditorer du. På en måte så kan det sies at jo flere som vil låne deg penger jo mer sannsynlig er det for at det går bra å låne penger. Ansettelse er også viktig for en bank. Har du jobbet et sted 20 år er det fint. Du er en stabil arbeidstager som får en stabil lønn. Jobber du kun 3 måned hvert sted er det stor sannsynlighet for at du fort kan miste jobben eller inntekten slik at du ikke får betalt banken i tide.