Usikrede lån

Flere og flere tar opp lån uten sikkerhet. Usikrede lån er smålån, forbrukslån og kredittkortlån. Smålån er lån med et par tusenlapper. Forbrukslån er strukturerte lån hvor lånetakere kan ta opp til 600.000 kroner i lån. Kredittkort er gjeld som du kan ta opp og betale ned når du selv ønsker det. Kredittkortene er fleksible lån med en gratis periode i 45 dager før renten slår inn. Det sies mye om hvem disse personene er. Noen mener at det kun er de som har dårlig økonomi som tar opp forbrukslån, mens det i senere tid er bevist at folk fra alle samfunnslag tar opp forbrukslån. Folk med god økonomi tar opp forbrukslån. Det er med andre ord alle typer personer som tar opp forbrukslån.

Hus og lån

Da folk fra alle samfunnslag tar opp forbrukslån er det interessant å se på hva disse folkene har i inntekt og hvordan deres boforhold er. Det viser seg at folk som tar opp forbrukslån har den samme inntekten i snitt som gjennomsnittslønnen i Norge. Dette betyr at vi snakker om Ola Nordmann. Den typiske mannen i gata.

Av alle som tar opp usikrede lån er 62% av disse huseiere med sikrede lån. Dette betyr at 62% eier hus og har et huslån. Det er en ganske høy prosent som viser at mange med forbrukslån er konservative typer som er satt i sin livssituasjon. Forbrukslån er ikke et risikolån. Dette viser nettopp dette.

19% av alle som har forbrukslån eier et hus, men har ikke huslån. Her snakker vi om eldre personer som har nedbetalt huset eller yngre uten huslån. Uansett hva vi snakker om er denne gruppen med velformuende personer også interessert i billig forbrukslån. Det igjen betyr at forbrukslån er billige nok lån til at folk som trenger de fordi de har svak økonomi og folk som har så mye penger at huset er betalt ned også tar produktet.

 

Hvordan brukes forbrukslånet?

Vi ser at den største gruppen av lånetakere allerede har hus og huslån. Hva disse bruker forbrukslånet på er ganske interessant. 41% av personene som har huslån og hus bruker pengene på investeringer. Det betyr at nesten halvparten av personene som sitter godt i det bruker pengene veldig fornuftig. 12% av disse bruker pengene på bitcoin investeringer og på forbruk. Vi ser da at over halvparten bruker pengene fornuftig. 47% av huseiere med huslån bruker pengene på forbruk. Det er nokså stor andel som går med på bare forbruk, men allikevel ikke uakseptabelt. Disse tallene viser at norske forbrukere av forbrukslån er veldig smarte og har god oversikt over egen økonomi.